Posledné príspevky

Posledné komentáre

  • Pozdravuje Ťa tvoj dedo Filomén. Dobre ši povedal synku.
    Filomén
    Dec 11, 2019

Značky blogu

Wishlist

Žiadne produkty

Môj wishlist

Zelený čaj.
Zelený čaj.
Matrachello Admin
Feb 16, 2020

Prečítajte si zajímavý článok o zelenom čaji, jeho príprave. 

 

 

Zelený čaj – čín. Lu Cha. Lístky čajovníka určeného na výrobu zeleného čaju sa po zbere nechajú najprv zvädnúť, potom sa vystavia vysokej teplote najčastejšie buď na kovovej panvici alebo prostredníctvom vodnej pary, čoho dôsledkom je zastavenie enzymatickej aktivity a oxidácie bunkových štiav, ku ktorej by inak došlo prostredníctvom ich styku so vzdušným kyslíkom. Po tomto kroku môže nasledovať pri produkcii určitých typov čajov tvarovanie lístkov. Na záver sa lístky dosušujú do požadovaného stupňa. Pri produkcii zeleného čaju sa lístky zámerne nelámu. Zelený čaj sa označuje aj ako neoxidovaný. K najvýznamnejším producentom patrí Čína, Japonsko a Kórea.

 

 

Ako si takýto čaj čo najlepšie prípravíme, aby sme dosiahli požadované účinky, chuť a arómu?

 

V prvom rade je tento druh čaju najcitlivejší na teplotu vody. Preto za predpokladu, že zo zeleného čaju chceme dostať tie najlepšie chute a arómy je potrebné sústrediť sa a uvedomiť si dopad teploty vody a dĺžky lúhovania na vybraný zelený čaj. V každom prípade sa fantázii medze nekladú a kvalitný, najmä japonský zelený čaj je možné rôzne macerovať (pomaly lúhovať za studena), ale to už veľmi nepojednáva o lúhovaní a o tradičnej príprave čaju.

 

Pred prvým zaliatím čajových lístkov je zvykom uvarenú vodu schladiť na približne 70 stupňov Celzia. Vždy vodu najprv správne uvaríme a tak necháme schladiť odstátím, pretože voda uvarená na menej ako 100 stupňov Celzia bude mať iné vlastnosti, ako voda postupne ochladená na žiadúcu teplotu. Preto prevarenú vodu na zelený čaj nechávame odstáť pri izbovej teplote (cca 20 °C) aspoň päť minút, následne čajové lístky zalejeme a necháme lúhovať minimálne 20 sekúnd. Kvalitný pravý čaj zvládne aj vyššiu teplotu vody a dlhšie lúhovanie, no to sa prejaví v strate potencie v ďalších nálevoch.

 

Najnáchylnejší je zelený čaj na prelúhovanie v druhom až štvrtom náleve, kedy sa lístky po prvom zaliatí už otvorili a väčšina ich esencie sa uvoľňuje veľmi rýchlo- ak v tejto fáze prípravy dáme pozor na teplotu vody a čas lúhovania (istejšie je použiť chladnejšiu vodu a kratší čas), tak nič tým nepokazíme a rozdelíme si potenciu pripravovaného čaju do viacerých jemných nálevov. Ak sa predsa len podarí čaj prelúhovať, stále je možné nálev zriediť doliatím čistej uvarenej vody, najlepšie podobnej teploty. 

 

Pri príprave zeleného čaju postupujeme následovne: 

Použijeme 7– 8 gramov čajových lístkov na 150 ml vody. Prvý nálev: 60 – 70° C / 20 – 30 sekúnd. Druhý až štvrtý nálev: 60 – 70 ° C / 15 – 20 sekúnd. Každý ďalší nálev jemne zvyšujeme teplotu vody rádovo o 5 – 10 stupňov a predlžujeme dobu lúhovania o 10 sekúnd. Lístky zalievame dovtedy kým nám čaj z nich pripravený chutí alebo kým ostáva voda po výluhu čaju zafarbená. Kvalitný pravý sypaný zelený čaj sa nám odmení pri správnej príprave šiestimi až desiatimi vyrovnanými nálevmi, z ktorých sa každý vyznačuje osobitou charakteristikou.

 

 

 

ZDROJ: čajovňa Božský oráč, www.kvalitnycaj.sk

 

 

Pridajte svoj komentár

check Produkt bol pridaný na porovnanie.